Då var det återigen dags för lite förstör-det-själv med J. Idag tänkte jag visa hur man tillverkar mandelkastanjer, ett julgodis som får både humöret och magsyran att gå i topp (Obs! inte för Cover Boy).
- 100 g nougat
- 200 g mandelmassa
- 50 g mjukt smör
- 1 msk konjak eller arraksarom (punsch är ju fnoskigare såklart men det hade jag ingen)
- 200 g mörk blockchoklad
- en snygg retrovåg
- rivjärn
- bakplåtspapper
- glatt julhumör
Börja med att riva nougaten och mandelmassan på den grövsta sidan på rivjärnet. Blanda ihop detta med smör och konjak/arrak/punsch. Här får man ta i lite, så att det blir sådär härligt homogent.
Sen formar man smeten till små bollar, tänk typ sura bumlingar storleksmässigt (såna man kunde köpa styckvis i kiosken på den gamla goda tiden och få hem i en liten papperspåse med blåa gröna och oranga cirklar på).
Då kommer det se ut typ som på bilden ovan. Om man vill vara smartare än jag var lägger man ett bakplåtspapper mellan bollarna och skärbrädan så fastnar de inte.
Skjuts in i kylskåpet! Fast såhär med facit på hand hade jag nog valt frysen. Jaja. Det viktiga är att man inte har för bråttom utan låter bollarna stå och kallna ordentligt. Därför sätter man sig och kollar lite på "veckans brott" med GW.
Nu är det dags för moment två: Börja med att smälta blockchokladen i ett vattenbad.
När man är klar ställer man in de chokladdoppade läckerbitarna i kylen över natten. (Okej, alla blev inte jättesnygga men det ska ju vara lite rustikt).
Sen är det bara att dra ut tandpetarna och förpacka mandelkastanjerna i nån trevlig ask. Perfekt att ge bort till släkt och vänner. En fiffig grej är att man kan re-gifta asken också.
Det var nog allt för mig det här året,
god jul på er!
6 comments:
Vackert Johan! Jag är djupt imponerad över att allt som du har i kylskåpet är: Ett kålhuvud. Inlagd gurka. Falukorv (?). På ett fint sätt balanserar det sötman i blogginlägget i övrigt och bildar en fin anrättning.
Ett kilo mjöl?
Det var verkligen värt att vänta på detta. Episkt som vanligt Johan.
Instämmer i berömmet! Fantastiskt fin post. Och kul att Bretagne-kakburken kom till användning.
Mumma! Ser fram emot fler dylika inlägg 2013.
@Boris:Behöver man nåt mer egentligen? Till mitt försvar kan sägas att jag har ett alldeles för stort kylskåp, varför det ser tomt ut hur mycket grejer man än handlar hem.
@Cover boy: Man har fan inte mjöl i kylskåpet. Hur det är med efterbörd och gummibåt vet jag inte.
@Hajpojken: Du vet aldrig var den dyker upp härnäst.
Post a Comment