På allmän begäran, eller nåja på Staffans begäran, kommer här en recension av Putnams föredrag som jag lyssnade till i går. Putnam har precis släppt en bok som heter American Grace och som handlar om kopplingen mellan amerikaners religiositet och det civila samhället.
Putnams person: Han var en mycket underhållande talare och såg ut som en blandning mellan Donald Trump, George Lucas och en trädgårdstomte med Bengt Frithiofssons näsa. Dock alltför välklädd för att få högsta akademikerbetyg. Bergens alla elitakademiker var på plats och samtliga var lite starstruck.

Putnams teser:
1.Ökad polarisering. Vi har genom de senaste decennierna sett en ökad polarisering i det amerikanska samhället mellan religiösa och mindre religiösa grupper. 50 % av alla organisationer i USA har en religiös anknytning och mäter man självupplevd religiositet är USA ett mer religiöst samhälle än Iran. Frågan om du ber bordsbön varje dag är en närmast perfekt indikator på om vilket parti du röstar på och din inställning i moralfrågor.
2. Amerikaner är mer toleranta än andra. I takt med att fler och fler amerikaner skaffar sig vänner/partner från andra trossamfund blir man mer och mer tolerant gentemot sina medmänniskor. Han visar på att i andra religiösa samhällen såsom Belfast, Karachi, Jerusalem har det uppstått en kraftig polemik (för att underdriva) som inte uppstått i USA. Detta var den svagaste delen av hans argumentation.
3. Religiösa människor är ”snällare”. Människor som knatar i kyrkan är mer benägna att donera pengar, ta jobb i föreningslivet, ge blod och ta volontärjobb. Man ser inte samma sak i Bridgeklubbar, idrottsföreningar etc. Det finns ett positivt kausalt samband mellan snällhet och antal kyrkovänner.
Anekdotfaktor: Anekdotfaktorn var relativt hög och av god kvalité. Bäst var historien om den sexuella revolutionen som illustrerades med ett exempel från Putnams collegetid när studenthemmen var delade och kvinnor och män bara fick vara på samma rum mellan 14-16 på söndagseftermiddagarna givet att dörren var öppen och att minst tre fötter nuddade golvet. Tre år senare hade man delade sovrum, vilket fick Putnam att utbrista: ”If only I had been born three years later”.
Slutsats: Ska du bowla är det bättre att bowla i ett lag än ensam och allra bäst är det att bowla i ett kyrkolag.
Fun fact: ”Fler amerikaner tror på himlen än ett liv efter döden